2020. augusztus 3., hétfő

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verset a csöngei születésű költő. 

Biztos vagyok benne, hogy akkor is van elképzelésük, ha Weöres költészetével most ismerkednek, de szeretném a figyelmükbe ajánlani néhány blogbejegyzésem. A választásaim akár önkényesnek is tűnhetnének, de a két kiválasztott személy abban mindenképpen hasonlított, hogy Weöresnél jóval idősebb, tekintélyes, szakmájának nagyon elismert képviselője volt. Ötleteikkel, meglátásaikkal általában célt is értek. 

Kodály Zoltán és Weöres Sándor, kettejük sokrétű közös munkásságáról még néhány további blogbejegyzés is található. 

Fülep Lajos, egykori tanára, atyai jóbarátja, akihez több verset is írt: jellemző módon nagyon szélsőséges stílusban tudtak beszélgetni egymással. 


Az ajánlott versek után érdemes valóban tovább lapozgatni  Weöres Sándor verseit tartalazó köteteket.
Nem baj az sem, ha a kedves Olvasónak eszébe ötlik néhány olyan ember, aki tanárként vagy idősebb barátként egyengette az útjait. Még az is lehet, hogy a személye, munkája versbe kívánkozott. 

Akármilyen módon emlékezünk is meg a ránk nagy hatást tett emberekről, a hála, köszönet kifejezése fontos lehet nekik is. 

Mársészt pedig a tanár-tanítvány viszony az irodalomnak is adott többletet: egy különleges játék felidézésével (a blogbejegyzés végén) emlékezzünk a sokat adó kapcsolatokra! 


©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...