2019. augusztus 9., péntek

A Bóbita című kötetről dióhéjban

Olvasgatásaim eredményeképpen ma a Bóbitáról hozok tényeket. Az arcanum keresőjébe a Bóbita szót írtam be a költő neve mellé. Magam is meglepődtem, mennyire alapos, sokrétű, olvasmányos elemzést találtam. Természetesen ajánlom olvasásra az egész cikket!



1. A kötet ötvenhárom verse válogatás a korábbi Meduza kötetből, illetve a Rongyszőnyeg és a Magyar etűdök ciklusból.


2. Kenyeres Zoltán játékversnek nevezi a rövid, és tárgyban, hangban, képekben rendkívül változatos és színes verstípust.

3. A ritmus és hangzás mellett a rímek is fontos szerepet kapnak.


4. A Bóbita-kötet a népi hagyományok követését, a népi gyermekversek tematikájának felhasználását is jelenti.


5. A Buba éneke akár kánonképző alkotásként is felfogható (Kányádi és Tóth Elemér egy-egy versét hozza a szerző példának.)

6. Felelgetős versek is találhatók a Bóbitában, változatos szövegtanulást, szemléltetést biztosítva így az óvodában.

7. Az alliteráció, hangutánzás és hangfestés páratlan költői bravúrja Weöresnek,  a Macskainduló esetében "A ritmust erősítő vissza-visszatérő alliterációk különleges és pontos ütemhatárokat eredményeznek."

8. A tündér című vers szimultán veerselésű. Az első két sor egyben egy hexameternek is felfogható. "Két szimultán sor pár alkot négysoros versszakot. S miután a hexameter sor párban a sorvégi rímek is megtalálhatók, ezt a formát leoninusnak vagy rímes disztichonnak nevezzük, Ez rendkívül formaigényes verstípus.

9. A Kis versek a szélről: a tömör hatást a sok predikatív szerkezettel éri el.

10. A versek másik csoportja akusztikai bravúrt mutat: Haragosi, Olvadás, Csiribiri sorolható ide.  A hangállomány megválasztása, hangutánzás, hangfestés az eszközök, melyekkel Weöres él.

11. A ritmus kifejezheti a mozgás milyenségét, erre jó példa a Száncsengő című vers a molosszusokkal (három szótagú versláb hosszú szótagokkal).

12. Pedagógiai szempontból a versek kiválóak hangképzésre, hangsúly, hangerő, hangmagasság, hanglejtés, szünet, versritmus megfigyeltetésére.




Forrás: Pinterest





FELHASZNÁLT IRODALOM


Komáromy Sándor: Ötven éve jelent meg Weöres Sándor Bóbitája In: Széphalom 16. (2006)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...