2019. augusztus 4., vasárnap

Írók, költők levelezése

Középiskolai irodalomtanulásunk során biztosan hallottunk Petőfi és Arany levelezéséről: sajnálatos azonban, hogy más íróéról, költőéről alig. Pedig milyen érdekes, gyümölcsöző volna arról olvasni, hogy írók, költők kikkel leveleztek, milyen hatással volt ez rájuk, miért tartották ezt hasznosnak, értékesnek.


Weöres Sándor esetében beszélhetünk olyan levelezőtársról, aki atyai jóbarátként szolgált, ilyen volt Pável Ágoston és Fülep Lajos. Elküldte verseit nekik, beszámolt az aktuális eseményekről, és utazásairól.

Irodalomszervező tevékenységéhez is hozzátartozott a levelezés. Takáts Gyulával (egy másik blogbejegyzésben is)  Illyés Gyulával, (szintén írtam még róla), Várkonyi Nándorral, Hajnal Annával, Gazdag Erzsivel és rajtuk kívül is számos íróval és költővel váltott hosszabb-rövidebb ideig leveleket. Ezek nem függetlenek azoktól a lapoktól, ahol publikált, s ahol levelezőtársai írtak, de a levélben elküldött versek is számosak.

Külön bekezdést érdemelnek azok a költők, írók akiket mesterének tartott: Babits, Kosztolányi, Füst Milán és Hamvas Béla a legismertebbek.


Bata Imre és Nemeskéri Erika gondozásában ismeretes és kiadott Weöres levelezése (nem teljes), a Fülep Lajoshoz írt levelek pedig a Fülep tízkötetes levelezésben találhatók.  Ez utóbbi olvasható itt kezdődően:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/MTAKonyvtarKiadvanyai_EKK_15_01/?pg=1&layout=s

Érdekes olvasmányok, nemcsak kordokumentumok, nemcsak a személyes élet lenyomatai, hanem tetten érhető bennük, mennyire sokrétű szókinccsel, elegáns fogalmazással élt Weöres "prózában" is.

Nyári olvasmánynak mindenképpen kitűnő. Ha nehézkes lenne hozzájutni, a nevek eltérő színei azt mutatják, hogy egy-egy blogbejegyzést rendeltem hozzá, így kedvükre szemezgethetnek: legtöbbjük esetében egy vagy néhány levélből idéztem.



A képet Lőcsei Péter engedélyével és szíves hozzájárulásával közlöm. 



FELHASZNÁLT IRODALOM




©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...