2019. március 23., szombat

Hamvas Béla

A híres íróra és filozófusra emlékezünk születése napján.

Weöressel 1944-ben találkozott, és elsőként Medúza című kötetéről írt a Diáriumba.

A kötet kapcsán mester és tanítvány kapcsolatáról írt, szerinte "A nagy utakat az embernek magányosan, egyedül, tanú és közönség nélkül kell megtennie, ismeretlenül és aszkétikusan; a nyilvánosság előtt fejlődni, ha nem is lehetetlen, de már sokkal-sokkal nehezebb.
Aki mellé a sors Mestert rendelt, annak ilyen kérdése nincs. A Mester tudja, hogy mikor szabad, mikor lehet, és mikor kell a nyilvánosság elé lépni - mikor bírja meg már a művész a szuggesztív arcot, amit a nyilvánosság reá lát.(...) Weöres Sándornak a sors szintén nem adott Mestert. " (Domokos, 1990, 213-214)
Aztán a méltatás folytatódik a kötet verseinek elemzésével. Szerinte a harmadik kötet, a Medúza mondanivalója már egészen komoly.
Weöres elfogadta mesterének Hamvas Bélát. Barátság szövődött köztük, melynek írásos nyomai a leveleik.

Lőcsei Péter közölte könyvében annak a levélnek a szövegét kettőjük között, ami szintén 1944-ben született, tudomásom szerint ezidáig a legelső (fellelt, közölt) levél kettőjük között.

"Kedves Sándorom - , vasárnap délután öt óra van, éppen megfürödtem a patakban, s ez az első nyugodt órám, amióta elmentél. Szerettem volna, ha csak néhány szót is írsz a sok függőben lévő dolog miatt is, amelyek mind nyíltak voltak, mikor elbucsúztunk." (Lőcsei, 2014, 72. o)

A meghitt barátság - hiszen a levél szövege is erre utal - aztán meghitt munkakapcsolattá vált. Levelek, kritikák, kötetelemzések mutatják ezt.

Weöres egyik legszebb köszönetnyílvánítása, vallomása A teljesség felé című kötetének ajánlásában olvasható.

"Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát.
E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. (...)" Weöres, 1994,2000,5.o)

Az első kiadás borítólapja, és belseje, 1945-ből. Illés Árpád tervezte.

A képet Lőcsei Péter engedélyével és hozzájárulásával közlöm
.
adatok forrása: http://muzeumantikvarium.hu/item/a-teljesseg-fele--elso-kiadas-/add_to_order/
E könyvének szövegeit hosszabb ideig csiszolta, szövegváltozatok fellelhetők voltak. A háború után, az ötvenes években nem adhatták ki hivatalosan, gépiratban másolták őket. (Lőcsei, 2014,249.o)

Hamvas Béla méltatta a későbbi köteteket is (Elysium, A fogak tornáca). Barátságuk 1949-ben szűnt meg. Ehhez hozzájárult, hogy megpróbálták hitelteleníteni, eltávolítani őket egymástól.


FELHASZNÁLT IRODALOM

Domokos Mátyás: Magyar Orpheusz, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1990.

Lőcsei Péter: Weöres-mozaik, Vasszikvágy, Magyar Nyugat, 2014.

Weöres Sándor: A teljesség felé, Tericum könyvkiadó, 1994,2000.

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva




1 megjegyzés:

  1. Barátságuk nem szünt meg..Minkét férfi mögöttott voltaNŐKemény Katalin igenkemény volt éskommunista múltú acsaládja,szülei. ő mag is hasonló volt. Hamvas lélek -ember.ezer arcú ésmégisegytisztalélek.WSmögött ott vanafeleség 43 évig ,alarynkalitkábantarva férjétaki valóban képes volt ily módon megíirni a Teljességet és a teljes életművetAmy régről ismerte Hamvas t afőv.Könyvtárból talán volt valami vonzalomis közöttük Amy örült hogy SándornakfontosHamvas mesterének tekinti a 16 évvel idősebb Hamvast WS. de jött akékcédulás választás a Római ösztöndijas út lerövidült, félni kellett élni kellett..taljesíteni kellett WSY nyersfordításokat kapott a Törökvész út 3.cé-ben acselédszobában élt migAmyka nappal dolgozott addig WS aludt éjjel pedig az Orion csillagképet nézte és alkotott hogy jött néha a postás és hozott a Vadrózsából rossz lőrét.. felhúzta WS kosárban a földszintről ..Igen. Amy hazajött és nem értette hogy mi történt Sándorral amikor a Muraközi u.-ba költöztek 74-ben onnantól a kapu bezárult ..csodakert volt.. csodaház volt.. WS azt mondta .hogy Vas megyei földekből épült,Amy azt, hogy az ő örökségéből is!! az 1968-as Kossuth dijat WS 6 felé osztotta 6 költő kapta a 6x 10 ezer forintot volt a boritékban. Amykának legyen könnyű a föld de WS felment a magasságos egekbe-ő maga mondata ezt hogy mennie kell.

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...