2019. március 11., hétfő

Várkonyi Nándor

I. rész

Várkonyi Nándor 1975. március 11-én hunyt el, Weöres Sándor és az ő kapcsolata meghatározó volt.

Író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész: polihisztor volt. 1941 és 1948 között szerkesztette a Sorsunk című folyóiratot. Élete nagy részét Pécsen töltötte, itt született és halt meg. Az első világháborúban elveszítette a hallását, ezért beszélgetőcédulák segítségével érintkezett a külvilággal, s ezért a jegyzetei irodalomtörténeti kordokumentumok is, illetve maga is felhasználta ezeket tanulmányok írására. (Wikipédia)


Weöres Sándorról is írt tanulmányt, melyben összefoglalja az akkor ifjú, egyetemista, majd könyvtáros költő életét. Ebből szemezgetek most.

"Élénken előttem áll a kép, amikor 1933 nyarán először lépett a szobámba az egyetemi könyvtárban: kicsi, sovány ember, arca is sovány, de nagy fekete szeme ragyog mint a kárbunkulus.Mozgása csendes, szinte félénk, szemét nem veszi le arról, akivel beszél; megmondja a nevét és hogy verseket ír a Nyugatba."(...)
"A beszélgetések során hamarosan kiderült még, hogy nemcsak ír a Nyugatba, hanem gimnazista korától fogva Kosztoláyi és Babits pártfogásával, atyai barátságával is dicsekedhetik, képletesen szólva, mert sohasem volt dicsekvő természetű, (...) Kiderült, hogy beiratkozni jött az egyetemre."

"(e)gy két év alatt a tipikus gyerekverselőből ifjú, de tehetségének birtokában levő költővé nőtt."

"Weöres megismertetett velük (Tatay Sándor, Takáts Gyula), s gyakran voltunk együtt; egyáltalán nem éreztették velem az óriási, 15-16 éves korkülönbséget."

Weöres runó-írású füzetkéjét, versét, Az üres szoba címűt adja neki 1934-ben.



Később beavatják lapindítási tervükbe: ez az Öttorony címet viselte volna, Babitstól kértek hozzá nyitó tanulmányt, de aztán a folyóiratnak egy száma sem jelent meg.

Várkonyi adta át Weöresnek A Gilgames-ének német és francia fordítását, s kérte meg műfordításra. (Várkonyi, 1964, 113-116.)

Folytatás holnap...

FELHASZNÁLT IRODALOM

Életünk, 1964. 2. évfolyam, 1-3. szám, 113-119. 



©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...