2019. március 3., vasárnap

Indiában





Ha jól látom, március harmadiki pecsét van a képeslapon. 

Weöres Sándor egészen fiatalon, huszonéves korában, egyetemi évei alatt gyakran utazott, a Baumgarten díj elnyerésével pedig módja is volt arra, hogy hosszabb külföldi utakat is tegyen. Ezek kiválasztásában bizonyára egyéni érdeklődése játszhatta a legnagyobb szerepet, mely olvasmányélményeivel kapcsolódott össze. A Pável Ágostonnak írt képeslapok tanúsága szerint járt Bulgáriában és Norvégiában, de kíváncsisága Európán kívül eső területre is elvitte.

"India vonzásában
Mivel hosszabb-rövidebb ideig ő is India vonzásában élt, érdemes egy kicsit ebben a vonatkozásban is megismerni. Hihetetlenül művelt ember volt, szanszkritul olvasott, fordított himnuszokat a Rig-védából, részleteket az Upanisadokból. A keleti irodalom már 16 éves korától érdekelte, később pedig a keleti bölcseletet is behatóan tanulmányozta. 1936-ban elnyerte a 3000 pengős Baumgarten-díjat, ez tette lehetővé, hogy 23 évesen, már ismert költőként elindult Kelet-Ázsiába.
Az útról Naplójegyzeteiben olvashatunk. Igaz, nem sok érdemlegeset. Talán mást várt, talán fiatal kora miatt nem volt igazán fogékony egy többezer éves kultúra csodáira. Még a későbbiekben oly erős társadalmi érzékenysége sem mutatkozik meg ezeken az oldalakon. Nagyon tanulságos összevetni útitársának Nyisztor Zoltán (teológus, lelkész, szerkesztő, író) naplójával. Amíg Weöres „félmeztelen vademberek"-et emleget, addig Nyisztor, aki ugyanazon a hajón utazott, tudatában van az angol elnyomásnak: „lehet olyan nagy költő, mint Rabindranath Tagore, lehet olyan bálványozott vezére és bölcse a népnek, mint Mahatma Gandhi, kívül marad az angol korona kegyein s előbb-utóbb a párszik gumibotjait vagy az angol börtön fegyelmét fogja megismerni."
Igaz, az út szervezése sem volt tökéletes, így például Bombayben nem tudott ellátogatni Elephanta-szigetre az ősi sziklabarlang-templomokhoz. Maradt a bazár, a párszi temető, a Hallgatás tornya és a szórakozóhelyek.
„Mindenesetre, amit a kínai és hindu irodalomból olvastam, az sokkal lényegesebb, mint hogy néhány napig vagy néhány hétig ott jártam"– mondta később egy interjúban."

FELHASZNÁLT IRODALOM



A képet Lőcsei Péter engedélyével és szíves hozzájárulásával tettem közzé.


©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...