2019. április 15., hétfő

Weöres Sándor és Illyés Gyula

E napon 1983-ban hunyt el Illyés Gyula.

Weöres Sándor és közte 11 év korkülönbség volt, Illyés azzal a természetességgel támogatta Weöres költői útját, ahogy annak idején ő ezt Füst Milántól megkapta.

A Hideg van című kötetet méltatta: egy korábbi bejegyzésemben néhány gondolat itt olvasható róla.

'Weöres első kötetének dedikált példányát Illyésnek is elküldte. Illyés első reagálása egy költői episztola." (Tüskés, 2003,34.o)

1952-re datálva Weöres is ír verset Illyésről, az Epigrammák között találhatjuk meg. (Tüskés, 2003,35.o)

1946-49 között Weöres versei rikán jelennek meg, de ami igen, az legtöbbször Illyés lapjában, a Válaszban.

Weöres Sándor volt, aki Illyés hetvenedik születésnapjára rendezendő esten a bevezető szövegét mondta. Halálakor verssel búcsúzott tőle.


Weöres, Illyés, Károlyi Amy 1965-ben.
Forrás: FortePan, Adományozó: Hunyady József, 129753


FELHASZNÁLT IRODALOM


Tüskés Tibor: A határtalan énekese, Masszi Kiadó, Budapest, 2003.





1 megjegyzés:

  1. Csupán néhány kiegészítést írok, Domokos Mátyásra emlékezve. Nem sokkal halála előtt többször említette nekem, hogy szeretné megírni Illyés és Weöres kapcsolatát. Mivel néhány előtte ismeretlen adalékkal is szolgálhattam, újra és újra visszatért erre a kérdésre. Szinte valamennyi kötetüket dedikálták egymásnak. Ezeket a csöngei WS-emlékházban, ill. Illyés Mária jóvoltából Illyés könyvtárában ismerhettem meg. ( Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények, 2006!1. 80-82.) Korai leveleiben Weöres ellentmondásosan szólt Illyésről. Természetesen tisztelte értékeit, de szerepvállalását jórészt elutasította. Egy ironikus episztolát is írt erről, de Sárközi György kérésére nem közölte. Csak haláluk után, 1998-ban jelent meg (WSlev. II. 203-204.). A verssel kapcsolatos levelezés is érdekes. Weöres szép epigrammával búcsúzott Illyéstől. Várkonyi Nándorral folytatott beszélgetőcéduláin is előfordul Illyés neve. Domokos Mátyás egykori terve engem is foglalkoztat. Szeretném megírni ezt a jórészt feltáratlan témát. LP

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...