2019. április 8., hétfő

Nobel-díj

A mai napon, 1936-ban hunyt el Bárány Róbert, az első magyar Nobel-díjas.

Látszólag a költészettől, és Weöres Sándortól aztán végképp roppant távol eső információ ez, ám remélhetőleg a bejegyzés végére kiderül, hogy mégsem.

Bárány Róbert magyar származású orvos volt, forradalmi felfedezésével, a belső fület érintő kutatásaiért kapott Nobel-díjat.

A Nobel-díj egy svéd orvos, Alfred Nobel alapította.

Végrendeletéből idézek.


Hátramaradó vagyonom egészét a következőképpen kell kezelni: a végrendeleti végrehajtóim által biztos értékpapírokba fektetett pénz képez egy alapot, amelynek kamatait évente azok között osszák ki díjként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek. A jelzett kamatokat öt egyenlő részre kell felosztani, amelyeket azután a következőképpen kell megosztani: egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a fizika területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a kémia területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette az élettan, illetve az orvostudomány területén; egy részt annak a személynek, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá; egy részt pedig annak a személynek, aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.


– Párizs, 1895 november 27, Alfred Bernhard Nobel




(Wikipédia)


Nobel-díjat tehát egyes kiemelkedő tevékenységért, azaz nem életmű - jutalomként lehet kapni kémia, fizika, orvostudomány és irodalom tudományágakban. Az ötödik a Nobel-békedíj. 


Weöres Sándor neve többször is kapcsolatban volt a Nobel-díjjal. Először egy kedves rokona, Giga néni, azaz Weöres Gizella, Weöres Sándor nagynénje 'ítélte oda' neki a rangos elismerést. Ezt a 16 éves költő leveléből tudjuk. 


Weöres Sándor levele nagynénjének 1929-ben.
 A képet Lőcsei Péter engedélyével és hozzájárulásával közlöm.

A kedves jóslatról azt kell tudni, hogy csaknem valóra vált. Pomogáts Béla anekdotája szerint: "Weöres Sándor felterjesztéséről ugyancsak van egy anekdotám, őt, ha jól emlékszem, 1981-ben nemcsak felterjesztették, hanem bekerült az utolsó kosárba. Ugyanis ilyen rosta-szavazások vannak, és a végén már csak három név marad. Czeslaw Milosz kapta abban az időben, abban az évben az irodalmi Nobel-díjat, de az utolsó háromban ott volt Weöres Sándor is. Én akkor éppen Párizsban voltam egy akadémiai ösztöndíjjal, és eljutott hozzám az a történet, hogy a Le Monde minden Nobel-díj jelöltről, tehát az utolsó háromról valamilyen információt kívánt beszerezni, hogy bárki is fogja megkapni, nekik naprakészen ott legyen az anyag. Fölhívták a Magyar Kulturális Intézet igazgatóját és fölkérték, hogy Weöres Sándorról adjon információt. A válasz az volt: Weöres Sándor nevű író nincs, volt egy Veres Péter, de az már meghalt"

Mi, magyarok és Weöres Sándor munkásságának ismerői, kedvelői tudjuk, hogy nem a díj tesz valakit zsenivé. Természetesen jó lett volna, ha Weöres Sándor megkapja ezt az elismerést. 

FELHASZNÁLT IRODALOM

Kertész Imre Nobel-díjának fogadtatása

Nobel-díj:

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva










1 megjegyzés:

  1. Dzsajadeva Gita Govinda műből egy sor( műfordítás ) Szegfűvirág lehellet- zuhatagos nyár- övi éjben, Hari vigad a kikeleti nyárban..(WS fordítása
    Mondták, hogy ezért a sorért jár a Nobel-dij WS nek de ő az egészet lefordította és sehol Nobel -dij, mert hogy csak!!műfordítás volt.

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...