2019. április 25., csütörtök

A kétfejű fenevad

Weöres Sándor színdarabjairól szóltunk már. A leginkább ismert darabja A holdbéli csónakos, és a versekhez hasonlóan itt is sokrétű tematika, áthallások sorozata jellemző.  Itt olvashatunk egy rövid bejegyzést az összes drámai műről, ezek közül a címben jelzettet szeretném ismertetni. Úgy érzem, hogy mindenféle saját gondolat helyett beszéljen művéről a drámaíró. 

A darab plakátja a csöngei emlékmúzeumban. Saját felvétel


Weöres Sándor így nyilatkozik róla 1972-ben: "Most új darabon dolgozom - mondja. A pécsi színháznak szánom. Címe: A kétfejű fenevad. Egy negyedrészével elkészültem már. 
- Melyik korban játszódik? 
-1686-ban. Ez a dátuma annak, amikor Budát és Bécset a töröktől visszavették. Túlnyomórészt prózában írom, de beleékeltem barokk stílusú verses színjátékokat, Gyöngyösi István Florentinájának modorában. 
-Színház a színházban? 
Az. De szorosan összefügg a cselekménnyel, a darab szereplői játsszák. Német hódoltsági területen török tárgyú színdarabot adnak elő, ezért árulónak minősítik a rendezőt, menekülnie kell Pécsre, ott még a város török  kézen van. Pécsett viszont görög-olasz reneszánsz mitológiai darabot visz színre, s a törökökkel gyűlik meg a baja. Ez abban az időben történik, amikor IV. Mehmed török szultán és I. Lipót német-római császár úgy belebonyolódott a maga politikai félelmébe, hogy otthon mindegyikük konstrukciós megalkotásával foglalkozik, ezért kifelé nem futja már erejéből. Oly sokba kerül nekik a hódoltsági területek fenntartása, hogy szabadulni akarnak tőlük, s valósággal könyörögnek egymásnak, minél többet  foglaljanak vissza belőle. Vagyis fonák helyzet alakult ki: a cél meg a szándék nem a győzelem, hanem az, hogy minél nagyobb veszteség érje önmagukat. 
- Mióta foglalkozik ezzel a témával? 
- Alaposabban talán egy év óta, de még elemista koromban felfigyeltem rá, amikor tananyagként került elém. 
- Zenei aláfestésre vagy a versek megzenésítésére nem gondol? 
- Ez már a rendező dolga, hogy akarja-e vagy sem. Elképzelhető zenével is, anélkül is. A színházra bízom, nem szólok bele, hiszen szakemberek viszik színre. Dobai Vilmos lesz a rendezője."


Weöresről tudjuk, hogy fontosnak tartotta ismerni a darabbal foglalkozókat, különösen a megzenésítésekhez voltak ötletei, meglátásai. 

Legutóbb, néhány éve ezt a darabot a kecskeméti Katona József Színház játszotta, méghozzá évekig.

FELHASZNÁLT IRODALOM

Domokos Mátyás szerk.: Egyedül mindenkivel, Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1993. 

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...