2019. április 1., hétfő

A tavasz játékai


"Tavasz-este lengeteg uszálya
húzódik az áttört víz alatt,
sodor szél- és szikla-dalokat,
ráncot vetve pajták közt halad,
lángos-sütés illatán keresztül,
s ünnepélyes halk zenével várja
az ókulás kecskék palotája."
(Weöres Sándor: A tavasz játékai)


Április van, végleg beköszöntött a tavasz, a csillagászati már jó egy hete, az óraátállításon is túlhaladtunk már.

Weöres Sándor tavaszi témájú gyermekversei közül bizonyára többet is fel tud sorolni a kedves olvasó. Elég csak a Tavaszköszöntő Sándor-József-Benedek névnaphoz kötődő időjárási hiedelemre gondolni, vagy Buba énekére, esetleg a Ha a világ rigó lenne című versére.


Tavaszváróban



Ám elmélyültebb gondolatvilágú versek is születtek Weöres tollából. A Falusi hangverseny, melyet Weöres a Rácz Aladár emlékére alcímmel látott el, szintén tavaszi témájú. Innen vettem a mottót. A hét versből álló füzér második darabja is a tavaszhoz köthető.

Egészen más, átvitt értelemben jelenik meg a tavasz Nareki Szent Gergely himnuszaiból című vers harmadik részében. 'A tavasz rügyét nem tépkedtem.' - olvasható ez a sor. A következő himnuszban pedig a vallási képek, a feltámadás refrénszerű ismételgetése mellett egy sor: "s egy szál ibolya."

Úgy gondolom, a magyar irodalmat oktató tanároknak érdemes arra időt szánni, hogy az évszakokhoz milyen képzettársításokkat lehet kapcsolni. Az újjáéledés, élet, virágzás, természeti gazdagodás mellett bizony az ifjúság, érintetlenség, ígéretes kezdés mind-mind szóba jöhet, és ezt jó, ha verseken keresztül meg tudjuk mutatni.


FELHASZNÁLT IRODALOM


Weöres Sándor: Egybegyűjtött írások, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1970.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...