2019. április 12., péntek

Csoda

"Weöres Sándorról mindenki tudja már, hogy első verseit csodagyerekként írta."- írja Szilágyi Ákos. A kötetben is megjelentek közül az első hármat elemeztem is itt, ezekben a bejegyzésekben.

A korai versekben is látszik, ami a későbbiekben is Weöres legbiztosabb karakterisztikus ismertetőjegye: a ritmusokkal való virtuóz bánásmód, a hangutánzás, hangfestés használatával együtt a költészetet meghatározó többértelműség.

A kötetben megjelent negyedik vers az Öregek, melyről ebben a bejegyzésben van szó.

Egy időskori kép a centenáriumi mozdonyon. Saját felvétel



A rímeket nélkülöző, de képekben, hangulatban annál sokrétűbb vers gyönyörű természeti képekkel mutatja a közelgő elmúlást: méghozzá úgy, hogy az évszakokhoz párosít tevékenységeket, aztán az évszakokhoz társult egy-egy főnév 'dala', mondanivalója gondolatritmusszerűen vezet az elmúlás bemutatásához.

A vers elolvasásakor egészen biztosan magával ragad a hangulat...

Ha pedig végiggondoljuk, hogy egy kamasz látja, láttatja és veti papírra ezeket a komoly képeket, akkor talán megértjük a csodagyermekség lényegét...


FELHASZNÁLT IRODALOM


Domokos Mátyás, szerk.:Weöres Sándor: Öröklét, Nap Kiadó, Budapest, 2003

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...