2019. január 23., szerda

Fülep Lajos

A mai nap Fülep Lajosra emlékezünk születése napján. 1885-ben született.

Személyének felidézéséhez Tüskés Tibort hívom segítségül.
"Weöres autonóm és szuverén alkotó, mindig tudta, mit akar, mit csinál, mi érdekli.Ennek ellenére alkatának egyik meghatározó vonása, hogy mindig szüksége volt idősebb "mesterekre, segítőkre, gyámolítókra."(Tüskés, 2003:21)

Weöres Sándor egyetemi tanára volt Fülep Lajos, művészettörténész, református lelkész. Kapcsolatuk 1970-ig, egészen Fülep haláláig tartott.

Fülep Lajos élénk levelezést folytatott, hivatásából fakadóan is publikált különböző folyóiratokban, vendégül látott irodalmárokat akkor is, mikor Zengővárkonyon a lelkészi hivatást választotta.

"Weöres 1933 őszén érkezik Pécsre, s már ebből az évből ismeretes egy december 12-én kelt levél, amelyben Fülep Lajoshoz fordul." (Tüskés, 2003:24.) Az aktív Weöres egy induló laphoz kér kéziratot a tanárától. Nem kap, de azért, mert "Fülep az élőszó (...)embere volt" (Tüskés,2003:26)
1938 és 1947 között húsz olyan levélről tudunk, melyet Weöres Fülepnek címzett. "A levelek mellett a legtöbb esetben a költő legújabb verseit is elküldi, bemutatja Fülepnek."(Tüskés,2003:24)

1947 végén a Weöres-házaspár és Fülep is Rómába érkezik. Weöresékről tudjuk, hogy ösztöndíjjal tartózkodnak kint, Fülep Lajos esetében erről nincs adatom. Atyai szigorára Weöresnek szüksége is volt.

A római tartózkodás után sem szakad meg  kapcsolatuk, "az ötvenes évek közepén a korábbinál is elevenebb és bensőségesebb kapcsolatba kerül egymással költő és filozófus. (...) Weöres rendszeresen eljuttatja Fülepnek újabb munkáit, (...) a professzor véleményezi a munkákat, különféle megjegyzéseket, javításokat tesz a kéziratokon." (Tüskés, 2003:29) "Kapcsolatuk a hatvanas években a legsűrűbb." (Tüskés, 2003:29) 356 levelet és művet tart számon levelezésükben az MTA katalógusa. Ez a levelezés online is olvasható. Fülep Lajos összegyűjtött levelei tíz kötetet tesznek ki, természetesen ebben nem csak Weöres Sándor levelei vannak benne.


Weöres Sándor több verset is írt mestere tiszteletére. A borús is ezek közül való.



Kedves Olvasók, ha van kedvük, keressék meg, olvassák el! 


FELHASZNÁLT IRODALOM


Tüskés Tibor: A határtalan énekese, Masszi kiadó, Budapest, 2003.

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...