2019. január 7., hétfő

Tekereg a szél....

Weöres Sándor és Reich Károly

Ma, január hetedikén Reich Károly Kossuth-díjas grafikusművészre emlékezünk halálának évfordulóján. Grafikus, sokunk számára azonban csak egyszerűen gyönyörű meséskönyvek illusztrátora. Balatonszemesen született, és első képi élményeit éppen a balatoni világból merítette. Ötszáznál is több könyv jelzi munkásságát, rajzfilm is készült a piszén pisze kölyökmackó kalandjaiból. Weöres Sándor: Télország címmel megjelent leporellója az ő munkája, a bejegyzés címe idézi a vers első sorát.  Talán folytatni is tudjuk, hiszen egy megzenésített versről van szó.

Reich Karoly.    I had this book in my childhood. I remember every picture in it, and of course the story...:)

(Budaváry Irén Pinterest oldaláról.)

A mesekönyveket, verseskönyveket úgy gondolom, körültekintéssel kell kiválasztanunk. Fontos a képi világ, ami a gyermeki képzeletet segíti. Fontos, hogy igényes legyen, a legjobb, ha figyelembe vesszük, ki az illusztrátor.

A hatvanas-hetvenes években a nagyszámú, gyerekeknek alkotó szerzők mellett kiválóbbnál kiválóbb illusztrátorok dolgoztak, talán éppen ugyanabból az okból volt olyan rengeteg rajzoló mint gyermekíró. Mindenesetre a gyerekek jártak a legjobban. Érdemes ezeket a régi gyerekkönyveket felkutatni, antikváriumból megszerezni. A teljesség igénye nélkül néhány kiváló grafikus: Hincz Gyula, Würz Ádám, Réber László, Gyulai Líviusz, Radvány Zsuzsa, az újabbak közül Igor Lazin.

A kedves olvasók mai feladata felidézni egy kedves könyvélményüket, természetesen most a rajzokra koncentrálva. Miért kedvelték? Milyen érzéseket váltott ki Önökből?


©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

2 megjegyzés:

  1. Elképesztő műveltségi anyagot jelenítesz meg, köszönöm! Nagyon jó, hogy ennyiféle összefüggést felvillantasz, sokat lehet tanulni a blogodból!

    VálaszTörlés
  2. Az én kedvenc gyermekkori könyvélményem Janikovszky Éva : ha én felnőtt volnék. Anyukám minden este mesélt nekünk, és volt pàr ilyen könyvünk is, ezek voltak a kedvenceim. Minden egyes kis szövegrész meg is volt rajzolva, olyan volt mintha mesét nézett volna az ember, csak az anyukám hangjával. Vidám, színes. ��

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...