2019. január 8., kedd

Az írni-olvasni tudás világnapjára

Weöres olvasmányélményei

A kedves olvasó talán elcsodálkozik, hogy ilyen világnap is van. Bizony, egy könyvtárosok által összeszedett gyűjteményben bukkantam rá.

Úgy gondoltam, érdeklődésre tarthat számot, ha megosztom, hogyan vallott Weöres Sándor elemi iskolájáról, illetve kedvenc olvasmányairól.

'Weöres Sándorral édesanyja és osztrák nevelőnője, Anna Kurt kedveltette meg a verseket; tőlük már az iskola előtt megtanult írni és olvasni.Négy-öt éves korában Szatter Dávid evangélikus tanító foglalkozott vele. A pápai elemiben Kokas Irén tanítónő oktatta.' (Lőcsei, 2007:17)

 A Hideg van dedikációja: "Szabó Dezső tanító úrnak, akitől először kaptam dicséretet a verseimre első elemista koromban(...)" (Lőcsei,2007:18)
Az első iskolai évek dokumentumainak fényképeit láthatják. Fotóim a csöngei emlékházban készültek.





Jöjjenek Weöres kedvenc olvasmányai:

6-10 éves korban: Shakespeare,Schiller drámái,Madách, Katona. Lírikusok:Vargha Gyula,Kozma, Szabolcska, Petőfi, Csokonai.
13 évesen: Ady, Babits verseskötetei
16-18 évesen: Biblia, Tao Te King, Gilgames, Upanisádok
20-30 évesen: Füst Milán versei, William Blake, Mallarmé, Reverdy, René Char, August Stramm, Hlebnyikov, Momcsilo Nasztaszijevics, Pessoa, Akutagava, Higucsi, Fukazava...

Általános kedvenc: az ólínai Shi king, a népköltészetet: a magyart, a volgai népekét és a négerekét.(Domokos,1993:248)

Kedves Olvasó! Ki ültette el Önben az olvasás szeretetét? A szülei? A tanítója? Egy megértő tanár a lázadó középiskolás évekből? Netán a könyvtáros, mert a szülei beíratták a könyvtárba?

Bevallom, én már nem emlékszem. Viszont sok köszönnivalóm van a váci Katona Lajos könyvtár dolgozóinak, akik több mint egy évtizede segítik a munkámat. Ha van áldozatos könyvtáros ismerősük, köszönjék meg a munkáját.


A mai szöveghez kapcsolódó elgondolkodnivaló egy nagy hatású olvasmányélményük lesz, lehetőleg minél fiatalabb korukból. Megosztják velem?

FELHASZNÁLT IRODALOM

Lőcsei Péter: Szombathelyi emlékpohár, Vasszilvágy, Magyar Nyugat, 2007

Domokos Mátyás szerk. Egyedül mindenkivel, Budapest, Szépirodalmi Könyvkiadó, 2003

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...