2019. január 19., szombat

Maros Rudolf

A név talán idegenül hangozhat sokaknak, pedig Maros Rudolf Weöres Sándor egyik legjobb barátja volt.


1917. január 19-én született, ezért is emlékezünk rá ma.


1943-ban írt levelét ide másolva látni fogjuk, mennyire szívélyes, kedves viszonyt tartott fenn Weöres Sándorral.


Kedves Sanyika,

ne haragudj, hogy olyan sokáig nem írtam,de vizsgáim úgyszólván minden időmet lefoglalták. Mult héten tartottunk évzáró hangversenyünket a mellékelt műsorral. Nagy sikere volt a két gyermekdalnak; (Bölcsődal és Füstös rajkók); pedig én nem is gondoltam előadásukra;Kodály ajánlotta őket, mikor a műsort tervezgettük. -
Lehetséges, hogy Pécsre kerülök.A zeneiskola igazgatóját, mint hallom, nyugdíjaztatja polgármesteretek. Érdekes munka várna rám, csak továbbtanulásom nem volna biztosítva. Ez pedig elég nagy hiba. -
Annak idején könnyelmű igéretet tettél holmi operaszöveg írására. -
Most, hogy végeztem az Akadémiával, szeretnék komolyabb munkával előállni, s nagyon jó volna egy rövid 20-25 perces szöveg. Szeretném, ha úgy csinálnád meg, mint a "Holdbélit". az előadás többszörösen biztosítva volna (Rádió, Bábsz,Opera) rövid művecskét szívesen vesznek mindenhol. - Egyébként mi hír a "Holdbéli csónakos' felől. Készül a zenéje?
Ha rászánod magad az írásra (levelet is szívesen olvasnék), küldd szüleim címére: Győr, Fehérvári út 18. ) -

Jó nyaralást kíván: Rudi
Klári is sokszor üdvözöl (Lőcsei, 2014:61)


A kedves baráti hangot érezheti az olvasó. Arról is olvastam, hogy a Maros házaspár egyik házassági tanúja volt Weöres Sándor.

Az Ének a teremtésről című kantáta szövegét is Weöres írta, Takács Jenőtől kapott levelében olvashattunk a méltatásról, az előadásban Maros Rudolf is részt vett.

Lőcsei Péter veti fel a következőket egy, Maros Rudolfnak írt levél alapján:

"Vajon elkészült-e az a műfajilag újszerű, vetített feliratokat, kórusokat tartalmazó 20 percesre tervezett groteszk játék, amelyről Maros Rudolfnak számolt be? "A darab tíz versszakból áll, vagyis 10 kórusból, melyek közt hangszeres zene képez hidat. Mindegyik versszak egy-egy japán thanka-strófa. (...) A darabocska meglehetősen cinikus; mozartian csipkeszerű és csúfolódó zene kellene hozzá, persze modern alap-ízzel és keleties színezettel." (Lőcsei, 2014:115)

Takács Jenő zeneszerző vallott így Weöres Sándorról: "Különben Sándornak olyan művészi ösztöne volt, hogy ha nem is foglalkozott direkt zenével, zeneesztétikával, azért ő érezte, mi a jó zene és mi nem az." (Lőcsei,2014:209.)


Maros Rudolf síremlékén is WS sor áll.


http://www.agt.bme.hu/varga/foto/farkasreti/maros-r.html


©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...