2019. január 24., csütörtök

Az igazi gyerekvers


"Az igazi gyerekvers:elsődleges rácsodálkozás valamilyen látványra, élményre, hangra; nemcsak tartalmilag:zeneileg, képileg, ösztönileg, minden ízében az. Az igazi gyerekvers nem úgy nevel, hogy kabátujjánál megragadja a gyereket, s okít, magyaráz, nincs menekvés, hanem úgy, hogy az élményt nagy erővel láttatja meg, átadja a gyereknek." (Domokos szerk.1993:318)

A fenti idézet Weöres Sándor egy interjújából származik; Vekerdy Tamás készítette vele 1975-ben.

Mik is a (jó) gyerekvers eszközei? Gyakori kellékei az indulatszavak, hangutánzó és hangulatfestő szavak, akik a hangalakjukkal is felidézik a jelentést. De ide tartoznak az élményt erősítő, hangulatot meghatározó mással- vagy magánhangzók, amik a többihez képest gyakrabban fordulhatnak elő. Az ismétlés is nagy szerepet kaphat. Ugyanakkor a gyerekvers mondanivalója is lehet ugyanolyan komoly, mint bármely felnőtté, a másodlagos jelentést sem nélkülöző.


Kedves Olvasók! Tudnak olyan gyerekeknek írt költeményt, melynek felnőttkorban tudatosult még egy, még több jelentése az Önök számára?


Bátran osszák meg velem!

A weoressandorblog@gmail.com címre várom ötleteiket!


©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...