2019. január 23., szerda

WE(ö)R(e)SSZERDA 4. rész: Psyché elemzés az emelt szintű érettségire,

A Psyché elemzést megelőzi ismét néhány ismétlő-rendszerező feladat. Ezek után folytatódik az. (A most bekapcsolódó olvasók kedvéért írom, hogy ez már a negyedik része a Psyché elemzésnek, ugyanezen a címen megtalálható a többi is.) A műfaj kérdése már a következő bejegyzésben lesz.


A mai napon koncentráljunk arra, hogy mind az időt, mind a terjedelmet igyekezzünk betartani a feladatok megoldásakor.

1. 2 perc alatt értelmezzük a címet, felsorolva minél több jelentést.
2. 2,5 perc alatt jellemezzük a főhőst, különösen azokra a tulajdonságokra kitérve, mely a Weöres-családban is előfordulhatott.
3. 2,5 perc alatt írjunk a kötet előéletéről, kialakulásáról.
4. 3  perc alatt írjunk arról, hogy az álarcnak, átváltozásnak milyen szerepe van a műben, a címhez és Weöres költészetéhez kapcsolódó antik mitológiában.
5. 3 perc alatt jellemezzük a Psyché írásmódját, mint stilisztikai, illetve korfelidéző eszközt.

Ha ezt a feladatot nehéznek, frusztrálónak találtuk, az egy dologra utal, ami nem a tudással kapcsolatos, de fontos: meg kell tanulni a jó időbeosztást. Az öt kérdést ideális esetben 13 perc alatt lehet kidolgozni. Az érettségin két tételt kell kidolgozni fél óra alatt; bár legtöbbször jut még több idő is. Később, egyetemen viszont akár nagyobb lélegzetű tananyagból kell felkészülni ugyanennyi idő alatt (bár legtöbbször csak egy tételből). Itt inkább arra van szükség, hogy törekedjünk lényeges témák köré csoportosítani a tananyagot. Ennek rögzüléséhez viszont idő, és nem kevés gyakorlás kell. Másrészről, és ezt fontosabbnak tartom: ezekkel a blogbejegyzésekkel egyben szeretném segíteni az írásbeli feladatokra való felkészülést.

Amennyiben az idő legtöbbször elég vagy sok is volt a feladatokra, lehetséges, hogy nem született kellő hosszúságú vagy mélységű válasz. A kedves diák nézzen szembe ezzel az eshetőséggel is: ellenőrizze le saját magát azzal, hogy összeveti az írását a kidolgozott tétellel.

Amennyiben inkább rövid volt az idő, az a jobbik eset, valószínű, hogy tömörebb, rövidebb megfogalmazást kell választani.

Folytatódjék az elemzés.

"A 7. oldalon álló nyitóvers a 11. oldalon "Psyché kézírásában" is látható. (A Psyché-kézírás valójában Káldi Judit munkája.)
Weöres már 1943-ban, a Diáriumban publikált egy Ungvárnémeti-Tóth tanulmányt és versválogatást - amelyből vett át verseket a Psyché kollekciójába. Weöres Sándor és Károlyi Amy 1970-ben nagy észak-magyarországi kiránduláson eredt a Weöres által Berzsenyivel és Csokonaival egyenrangúnak tudott lírikus nyomába. )

Az első kiadás szerkesztője Csanádi Imre.  Nem döntötte el egyértelműen, hogy mennyire hagyjanak kétséget az olvasókban a Psyché szerzősége felől.


Az első Psyché-verseket a Merülő Saturnus(1968) lapjain jelentette meg a költő, akkor még nem lehetett a nagyobb lélegzetű alkotásra következtetni. Weöres jegyzete azonban figyelemreméltó: "A magyar irodalomban talán szokatlan, hogy valaki az énjének egy-egy megvalósíthatatlan részét másik személlyé sűrítse, olykor más korszakba is. A világirodalomban sok példa van erre: (...) nálunk Thaly kuruc nosztalgiája. Ez a "pót-én-kivetítés" alkalmat ad más stílus és más temperamentum megnyilvánulására, a szókincs és a mondatformálás más módjára: vagyis nyelvi és szellemi felfrissülésre. A kis versciklusban női szív van, mely azonban nem találhat életlehetőséget egy férfi életében, csak áttételesen, a versben." (...)
A kötetben jelentékeny terjedelmet kérő Ungvárnémeti-Tóth szövegek ebben a fénytörésben "viszonválaszolnak". Psychét is létezett költőnek sejtetik.
(...)
A két legitimálási folyamatból (Psyché az írói fantázia szülötte - Lónyay Erzsébet valóságos személy ) mára az előbbi kerekedett felül.
A posztmodern számos ismérvét megelőlegezte a Psyché. (Személyiség megalkotása, elbeszélhetőség nehézségei, talált szöveg játéktere)

Szöveg

Egy évvel a megjelentetés előtt készült el a Psyché kompozíciója. Az Utószót erre az esztendőre dátumozta. Az első kiadástól kissé eltérő szöveget értünk a Psychén. Négy bővítés található.

A könyv terjedelemes mottóverset kapott. (Nem Weöres írása.) A befejezés is idegen test. Toldalagi Pál egy "medaillon"-jával (Fiatal lány) zárta életrajzi kalauzát és a teljes kötetet. (...)
Az Asszony-évek. 1817-1831. jelölésű ciklus élére bekerült a Tzigán dallok magyarittva sorozat hat (...) miniatűrje. (...) Weöres hősnőjének egyik ágon cigány származását emelte ki újra e kedvére való sorozattal.
Az Ungvárnémeti-Tóth fejezetbe beékelődött a Levélváltás 1821-1822. (...) E kiegészítés bővíti a korrajzot, aktívan bevonja a műfajok körébe a levélformát.
Csernus Mariann színésznő önálló este szerkesztett a szövegekből. Stilizált levélben számolt be Psychének a mű keltette delejező élményről. (...) Weöresnek megtetszett ez a levél és beszerkesztette a véglegesnek tekintett Psychébe. Címe: Egy színésznő Psychéről 1842, Egy vándor komédiásné, Csernus Marianna aláírással.
(A Holdaskönyv (Ciklus Pásztor Bélával közösen, 1940 a mártír sorsú lírikus, Pásztor Béla emlékét a Weöres-összesen belül őrzi.)"

(Tarján,2008:24-31)

A szöveget itt-ott rövidítettem, a zárójeles három pont ilyesmikre utal. Emellett a Szöveg kezdő részét is.

FELHASZNÁLT IRODALOM


Tarján Tamás: Weöres Sándor:Psyché, Akkord Kiadó, Budapest, 2008.

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...