2019. augusztus 15., csütörtök

A diák Weöres Babitshoz szóló leveleiről

Arról tudhatnak, hallhattak, akár itt is olvashattak a kedves Olvasók, hogy Weöres Sándor korai verseivel Babits Mihályt is felkereste, hozzá leveleket intézett.

Most olvasom azonban, hogy a Babits-hagyatékban több mint hatvan levelet találtak, melyet Weöres írt 1932 és 1938 között. A fényképezés, tisztázás folyamatában 1972-73-ban aztán 52 levél került végül nyomtatásba az erről szóló levelezés szerint, a levéltitok és a jóízlés szerint kihagyva bizonyos részeket. Ezeket a leveleket természetesen először Weöres Sándornak küldték el, hogy átnézze, s esetlegesen kihúzza azokat a sorokat, amiket nem tárna a nyilvánosság elé.

Ezek közül szerepelnek útirajzok, Csöngéről szóló helyzetképek, költészetelméleti fejtegetések. A legjelentősebbnek a keleti irodalmak iránti érdeklődését találták Weöresnek ebben a levelezésben.



A képet Lőcsei Péter engedélyével és szíves hozzájárulásával közlöm. 




FELHASZNÁLT IRODALOM


Lőcsei Péter: Weöres levelei az Életünkben - Gál István és Rózsa Béla dokumentumaiból. 
In: Vasi Szemle 2012. 4. szám 469-481. o

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

1 megjegyzés:

  1. Weöres baráti és hivatalos kapcsolatainak egyik jellemzője a meghökkentés volt. Leveleinek egy részében kendőzetlenül, zavarba ejtő nyíltsággal írt italozásairól, nőügyeiről, betegségeiről, orvosi kezeléseiről. A köztudottan szemérmes és tartózkodó Babitsot alighanem többször is meglepte egy-egy bekezdésével. Nem csupán költői próbválkozásairól, terveiről számolt be neki, hanem intím dolgairól is. LP (ld.: Weöres Sándor egybegyűjtött levelek, I. szerk.: Bata Imre - Nemeskéri Erika, Pesti Szalon - Marfa, 1998.)

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...