2019. szeptember 29., vasárnap

Újra és megint....

.... ősz van. Dolgozni kezdtem, az időmet ezernyi feladat foglalta el, de már régóta vágyakoztam az újrakezdésre, a Weöressel foglalkozó írásokra - a közben megélt csodákra.

Egy hónap kihagyás után megint szeretném írni blogomat.

 Minden írás Weöres Sándor személyéhez kötődik: legyen az verselemzés, egy baráti, vagy munkakapcsolat, kötetének elemezése, egy szép vers megismertetése, érettségi tétel kidolgozása. Megannyi különböző megközelítés.

Ma városnéző  sétán voltunk Budapesten: irodalmi kalandozásunk első állomása a Bécsi kapu tér 7. számú ház volt a Várnegyedben. Ebben az épületben lakott báró Hatvany Lajos író, mecénás, aki Weöres Sándort is támogatta. A ház mellett szép míves réztábla sorolja fel, kiket karolt fel a ház tulajdonosa. Élénk művészi élet otthona volt a palota.

Weöres maga emlékezik meg erről egy Ignotus Pálnak írt dedikációban: "Ignotus Palinak emlékezve Hatvany Lajosnál együtt-létünkre.... "

A képet Lőcsei Péter engedélyével és szíves hozzájárulásával közlöm. 




Weöresnek a Hatvany Lajoshoz fűződő élményeiről itt olvashatnak.



FELHASZNÁLT IRODALOM


A dedikáció lelőhelye: 
Vasi Szemle, 2017. 2. szám 195. old

1 megjegyzés:

  1. Hatvanynál Thomas Mann is megfordult. Van is róluk fénykép. Ws írt néhány levelet Hatvanynak, az MTA Kézirattárában őrzik őket.

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...