2020. július 2., csütörtök

Weöres Sándor és Móricz Zsigmond

Vajon ismerhette egymást Weöres Sándor és a ma évfordulós  Móricz Zsigmond? 



Móricz 1930-ban. Forrás: Fortepan, 55254, Adományozó: Magyar Bálint


Tekintve, hogy Weöres verseit a Nyugat egészen korán publikálta már, (az Arcanumban pedig találni olyan 1929-es Pesti Hírlapot, amelyik leközli a verseit)  a nagy író előbb találkozhatott műveivel, mint magával a költővel. Vagy mégsem? Ki tudja, bemutatta-e neki valaki?

Bárdosi Németh János visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a diák Weöres - amellett, hogy személyesen felkereste a nyugatos költőket, Babitsot és Kosztolányit, és levelezett is velük (erről bővebben  itt és itt), láthatta Szombathelyen, amikor fent említett barátja meghívta őket a Nyugat-estekre. Bárdosi és Weöres levelezéséből tudjuk azt is, hogy a meghívni vágyott vendégek között Móricz Zsigmond is szerepelt.

Mi köti még össze Móriczot és Weörest? 

Egy terjedelmes tanulmány szól kettőjük gyermekköltészetben betöltött szerepéről. Móricz már a Hét krajcár előtt írt gyermekverseket, melyek akkor még visszhangtalanul maradtak. Csaknem biztos vagyok benne, hogy legalább egy-két ilyen alkotását ismerik az olvasók. 

Érdemes elolvasni a tanulmányt teljes terjedelmében. Itt található: 



©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...