2019. május 2., csütörtök

Egy anekdota Arany Jánosról, azaz hogyan kapcsolódik Weöres hozzá? I.

Az Egyedül mindenkivel című kötetben sok-sok interjú jelent meg. Magam is idéztem belőle jócskán, mert ezekből a nyilatkozatokból sokat megérthetünk. Megismerhetjük Weöres Sándor olyan oldalát, amit a verseskötetekből nem, talán még a megmaradt tévéfelvételekből sem. 

A mai blogbejegyzésnek egy anekdota áll a középpontjában, melynek elmondója Weöres Sándor. 

WS: Egy képzelt történetet fogok elmondani. 


A képen valódi WS-dokumentum, az útlevele a csöngei emlékházból.
Az itt látható írásnak, betűknek lesz köze az anekdota befejezéséhez. 


Arany János fiatal segédszerkesztője volt Torkos László. Igen hosszú életkort élt meg, százegy éves korában halt meg Kőszegen, az 1940-es években. Ő még sokszor kezett fogott Arany Jánossal, sokszor együtt dolgozott vele. Különben nagybátyám volt ez a Torkos László, vagy nagy-nagybátyám, apai részről rokonság. Sajnos, mulasztás, hogy sohasem találkoztam vele személyesen. Amit tehát most el fogok mondani mint Torkos László elbeszélését Arany Jánosról, csak az én elképzelésem. 
Mikor a Koszorú-ban Arany Jánossal együtt dolgozott Torkos bács, akkoriban készítette Arany a kínai fordításait. Négy ilyen kínai fordítása van Arany Jánosnak, a "turr-r-r-iko-iko-i-ja" refrénű és a többi, benne vannak az összegyűjtött Arany-kötetben, bárki elolvashatja őket. Hát amikor Arany és Torkos ülnek a szerkesztőségben, egyszerre csak beállít Gyulai Pál és Szász Károly. " (Domokos szerk., 1993, 254.) 

A történetet ma csak eddig mesélem. Arra kérem Önöket, hogy gondolkozzanak el azon, mi lehet igaz ebben a történetben. Torkos bácsi (vagy bárhogyan is hívják) lehetett-e valóban Arannyal egy szerkesztőségben az életkora alapján? Vajon a lap, amit WS említ, létezett, Aranyhoz volt köze? Arany János fordított kínaiból? Gyulai Pál és Szász Károly valóban kortársai voltak? 

Jó gondolkodást kívánok, holnap pedig várom Önöket a folytatással!

FELHASZNÁLT IRODALOM

Domokos Mátyás szerk. :Egyedül mindenkivel, Budapest, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1993. 

©️ Dr Stareczné Kelemen Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...