2019. május 31., péntek

Weöres Sándor dolgozószobája

A héten volt már szó arról, hol lakott Weöres Sándor. Tárgyaihoz való viszonyáról is olvashatunk itt.

Önök hogyan képzelik el Weöres Sándort alkotás, írás közben? Milyen a legszűkebb környezete? Mikor, mennyit, hogyan alkot?

Erről is vallott egy nyilatkozatban:

"Sose volt dolgozószobám. Igaz, hogy igényem se volt dolgozószobára, és most sincsen. Többet ér a munka, mint a munkaszoba. Ifjúkoromban psáztorkodtam, birkák, tehenek, disznók közt éltem, és a dolgozószobám egyrészt a szabad természet volt, a szemlélődés alkalma, másrészt, ami ebből a szemlélődésből kialakult azt az akkor még villanytalan Csönge faluban gyertyafénynél, vagy ha az volt, teleholdnál éjszaka jegyezgettem. Valahogy mindig a nap huszonötödik órájában írtam, teljesen irracionális vagy imaginárius időben, ami tulajdonképpen nem létezik. Rengeteg időbe telik az a látszólagos semmittevés, amíg a versek kialakulnak, de a versek megírása nem kíván időt. Leaglábbis órával mérhető időt nem, csak a nap huszonötödik óráját. Az élménygyűjtéshez, a szemlélődéshez nem kell dolgozószoba, mert ahhoz még egy pályaudvar méretű terem is túl kicsi lenne, a megíráshoz, megvalósításhoz szintén nem kell dolgozószoba, mert még egy cella is túl nagy volna. (...)" (Domokos szerk., 1993, 180.)



FELHASZNÁLT IRODALOM


Domokos Mátyás szerk. Egyedül mindenkivel, Budapest, Szépirodalmi könyvkiadó, 1993. 



©️ Dr Stareczné Kelemen Éva



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...