2019. május 30., csütörtök

Városok, földrajzi nevek Weöressel kapcsolatban: Budapest

Egy interjúból idézek, melyet Szekér Endre készített.


SzE: "Lassú felhő-árnyék
száll a jég fölött
nagy, folttá terülve
a két part között"
(Pesti Dunapart télen)

Milyen hatással volt rád Budapest?


WS: Hát tekintve, hogy gyerekkoromban is sokszor megfordultam Budapesten, nem volt nekem Budapest újdonság. Úgyhogy az se tett rám más hatást, mint a vidék. Alapjában véve nekem mindegy volt, hogy Budapest, vagy Pécs, vagy Székesfehérvár." (Domokos szerk. 1993,322.)

Mégis, milyen alkalmakról tudunk, mikor Weöres Budapesten járt? Az biztos, hogy diákkorában személyesen, lakásán is meglátogatta Babitsot és Kosztolányit, verseit eljuttatva hozzájuk.

A pécsi egyetemi évek és röpke székesfehérvári tartózkodás után a fővárosban dolgozott és élt már fiatal korától fogva, az olaszországi ösztöndíj után a második kerületben, a Törökvész úton. A hetvenes évektől pedig a Muraközi utcában laktak.

A Törökvész utcai házon emléktábla is található:
 Készítette: Csurla - Áthozva a hu.wikipedia projektből a Commonsba., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16646862




FELHASZNÁLT IRODALOM


Domokos Mátyás szerk. Egyedül mindenkivel, Budapest, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1993.


1 megjegyzés:

  1. WS-t kezelték a Park szanatóriumban. Gyakran járt a fővárosban fiatal korában. Csupán néhány alkalmat sorolok: Felolvasta verseit a Rádióban. Tagja volt a Mikes Kelemen Akadémiának, a Vajda János Társaságnak. Könyvtári gyakorlatát Pesten töltötte, sok más mellett ekkor ismerkedett meg Somlyó Györggyel, Devecseri Gáborral. Fényképek bizonyítják, hogy kiknek a társaságában vette át a Baumgarten-jutalmat és a díjat. Később a Budapest című lapban többször szerepelt, aztán a Törökvész u. és a Muraközi utca. De jobbára megmaradt csöngeinek. P.

    VálaszTörlés

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...