2019. július 16., kedd

Városok, földrajzi nevek Weöres Sándorral kapcsolatban: Székesfehérvár

Nyaralásunk alkalmával tudtam, hogy Székesfehérvárra is el kell látogatnunk. Szerettem volna látni személyesen azt, amit most Önök ezen a képen.


Az Országzászló tér 2. alatt lévő Szent István Király Múzeum falán látható kép. Saját fotó.


A képen talán csak érzékelhető mint tisztán olvasható Weöres Sándor: Kutya-tár című versének első strófája. De miért is?  Kutyafülű Aladár című blogbejegyzésemből megtudhatják.

Annyit azonban erről a tábláról is láthatunk, hogy Weöres Sándor 1947-ben volt a múzeum igazgatója (a domborművön az idézett irodalom szerint rossz adat szerepel).

 Ha nem a térről, hanem a főútról közelítette meg, akkor az udvar ötlött a szemébe először....





Ezen a bejáraton lépett be....



Ha az ódon falak helyett inkább levegőre vágyott, akkor ezen az ajtón léphetett ki az udvarra...




Ez a látvány tárulhatott a szeme elé....




De az udvarra kilépve ezt is láthatta...





Az épületben a kedves pénztárosnő figyelmembe ajánlotta a könyvtárosukat, aki tudott is néhány érdekességgel szolgálni. Elmondta, hogy a nyolcvanas évekig ez az épület volt a múzeum főépülete, s hogy Weöresről valóban csak néhány, anekdotaszerű adatról tud a múzeumigazgatóság idejét tekintve, ám mégis büszkén emlegetik, hogy született egy vers ezzel a hellyel kapcsolatban, méghozzá olyan vers, amit minden magyar óvodás hallhatott, esetleg tud is kívülről. Radnóti Aladárról is ejtett néhány szót, erről többek között itt olvashatnak:

 https://szikmblog.wordpress.com/2014/08/13/weores-sandor-a-fehervari-muzeumigazgato/



FELHASZNÁLT IRODALOM




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...