2019. február 18., hétfő

A magyar széppróza napja

"A Magyar Írószövetség Választmánya - a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében - kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját.
Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én megünnepelt Magyar Költészet Napja az évtizedek során milyen jelentősen hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez. A Magyar Írószövetség indítványozta annak idején a Magyar Dráma Napját is, amelyet 1984 óta ünnepelünk szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján."

https://www.magyarszepprozanapja.hu/tajekoztato.html

Látszólag nem illik Weöres Sándorhoz ez az idézet, hiszen a köztudatban az terjedt el, hogy versei és drámái vannak. A Psychében azért vannak ilyen részek. 

Ma egy novelllájáról lesz szó: nyomtatásban megjelent 1929. szeptember 15-én a Pesti Hírlap vasárnapi mellékletében a Hétköznapi történet. 

Weöres Sándor diákkori zsengéje ez az írás. Egy elrontott, azaz elkényeztetett fiúról szól, aki követel magának hol ezt, hol azt. Szülei pedig nem egymással összefogva a jóra irányítják a fgyelmét, hanem hagyják, hogy szabadon nőjön.

Novellának talán nem a legjobb. A lélektani szempontú megfigyelés azért figyelemreméltó véleményem szerint. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...