2019. február 21., csütörtök

Nemzetközi anyanyelvi nap

"1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_anyanyelv_nemzetk%C3%B6zi_napja

Ha Weöres Sándor életművét tekintjük, mint az anyanyelvi nevelés alapját, azt hiszem, kiváló példát találtunk.

Ha a világ rigó lenne, Bóbita, Zimzizim: mind-mind kiváló kötetei az óvodai anyanyelvi nevelésnek. 

A gyerekversek mind témájukban, mind műfajukban nagyon változatosak. Fellelhető köztük falusi életkép (Pletykázó asszonyok, Déli felhők), állatokról szóló vers, (Ha a világ rigó lenne, A béka-király) vásári játék (Vásár), városi pillanatkép (Építők), jeles napokhoz kötődő hiedelmek (Tavaszköszöntő),  természeti jelenségek (Kis versek a szélről). 

Az óvodai nevelés része a zenei fejlesztés is. A Sebő együttes, Kaláka, Szélkiáltó, Hangraforgó, Szabó Balázs Bandája, valamint Halász Judit és Szalóki Ági előadóművész mind-mind merített Weöres költészetéből. 

A kisiskolások is bőven találhatnak tanítóik és szüleik segítségével érdeklődésüknek megfelelő verset, akár az interneten is. 

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/weores/

A középiskolás Weöres tananyag része a Rongyszőnyeg ciklus darabjai, az idén emelt szinten a Psyché.

Ezen az oldalon eligazítást kaphatunk, milyen is Weöres "középiskolás fokon". 

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/irodalom/irodalom-12-osztaly/weores-sandor-eletpalyaja-kolteszetenek-jellegzetessegei/weores-sandor-bevezeto

Mi ajánlható az érettségizett ifjúságnak? A teljesség felé.  Filozófiai gondolataival jó útitárs azoknak, akik igényesen, békében a világgal és önmagukkal szeretnének élni, s megtanulhatják, hogy maguk is odafigyeljenek egymásra, s ez tükröződjön beszédükben és  viselkedésükben is. Hiszen az anyanyelvi  nevelés egyik célja pontosan ez lehet. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...