2019. február 12., kedd

Verselemzés: Ballada három falevélről

Egy korábbi bejegyzésben már meghatároztam a ballada fogalmát:

https://weoressandor.blogspot.com/2019/01/ballada-ket-testverrol-verselemzes.html

A címben jelölt vers az Összegyűjtött írások kötetben az első trilógia része.

Ha a címmel ismerkedünk, s elképzeljük, mi lehet a vers tartalma, talán a következőkre jutunk:

-  a falevelek a mulandóságot jelképezhetik.
-  a ballada mint műforma általában drámai történést foglal magába: az elmúlás éppen ilyen.
-  a hármas szám pedig olyan meseszerű: ezáltal a tragikus éle talán elveszhet a történetnek.

A verset itt olvashatjuk: (elektronikus versolvasásban járatlanok részére: a megjelent oldal után az CTRL+F gombot megnyomva felugrik egy keresőablak, oda beírva a "ballada" szót a nyíllal "közlekedhetünk" a szövegben, meggyorsítva a konkrét vers keresését.


A vers tartalmilag és a tördelést tekintve is három részre osztható. (Az Egybegyűjtött írások 1970-es kiadásában szaggatott vonal választja el a szakaszokat.) A bevezető részben az 'új kor szele egy másik világból' elviszi a három falevelet. A második szakaszban látható, hogy a három falevél a szélben három különféle mozgást végez: az egyik emelkedett, a másik le-föl süllyedt, a harmadik pedig körkörös mozgást végzett. A 'Lobogott három falevél' sor a vitalitásra utal. A befejezést tekintve azonban egy a sorsuk: lehullott mind. A korábbi aktivitást felváltja a kiszolgáltatottság.

A retorikai kérdés: ki emel fel...? tudjuk, megválaszolatlan. Ezáltal jutunk el a másodlagos értelemhez. Ha nem mozdul már, akkor halott, s így emberekre is vonatkoztatható. Ezzel a szemponttal újra elolvasva igazán szép leírását találjuk az emberi sorsnak: kinek szép, szerencsés élete van, kinek-kinek változik, és megéli a jót és rosszat is, ki pedig talán anyagiakban ugyanúgy él, mégis harmónia nélküli, élvezhetetlen az élete: nem átél, hanem a nagy rohanásban, pörgésben csak létezik.

Természetesen értelmezhető a sár egy lehúzó élménynek is, nem feltétlenül a halálnak.Ugyanígy: a három falevél értelmezhető egyazon ember három korszakának, vagy egymástól időben független élményeinek.

Kérdés elgondolkodásra:

Életünkre vissszatekintve milyen élményeket tudunk párosítani a három falevél különböző mozgásához? Miért érezzük a párhuzamot?






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...