2019. február 27., szerda

WE(ö)R(e)SSZERDA 9. Psyché: készülés az emelt szintű érettségire

A szerdai alkalmak januártól kezdődően eddig is mind-mind Weöres képzeletbeli költőnő-alakjához kapcsolódtak. Először több részes elemző szöveg ismertetésében, pontról pontra összefoglalásában, aztán forrásszövegek elemzésében mélyedhettünk el.  A következő rövid idézet után megkísérlem, hogy szintézist teremtsek az elmélet és a gyakorlat, azaz a verselemzés között. Igaz, hogy két versnyi (plusz a Berzsenyi bejegyzésben egy harmadik vers) elemzés(e) még kevés gyakorlatot ad, amire még nem lehet szemléletet építeni, készségnek pedig nem nevezhető az ebből forrásozó verselemzés, ugyanakkor az emelt szintű érettségizőtől joggal várjuk el, hogy máshol már igyekezett szert tenni erre a tudásra.

"De a legtermékenyebb költői találata talán éppen a korválasztás.(...) Weöres tehát a XIX. század elejének osztályjellegében fő- és középnemesi, szellemi orientációjában németes, kordivatját tekintve biedermeier, ideológiájában polgárosodó-reformkori stílusát támasztja fel, amely a lehető legnagyobb feszültségben áll a saját mai, belső és külső stílusvilágával; s éppen azért, hogy általa - nem utolsósorban épp a beálló feszütlség segítségével - legmaibb mondanivalóit elmondhassa, amelyek közvetlen lírai alapállásból ma is nehezen fogalmazhatók meg és fogadtathatók el. "

Ehhez az idézethez olvassuk el a Josó neviben Christinának című verset innen:

http://www.bibl.u-szeged.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/weores/psyche/psyche.htm

(A CTRL és F gombok együttes megnyomásával a felugró keresőablakba beírt cím és a nyilak eljuttatnak vershez.)

Igazoljuk az idézet helytállóságát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinek írt Weöres verset?

A mai nyári rövid blogbejegyzésben arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy bátran lapozgasson Weöres-kötetében, és fedezze fel, kinek írt verse...